.

עלון בוגרים כסלו תשע"ט

דבר המזכ"ל

בוגרים יקרים!

בחודש כסליו, לפני למעלה משבעים שנה (תש"ה) – כשהמלחמה העולמית עוד לא הסתיימה, החליטו פעילי התנועה בארץ לחדש את העלון התנועתי.

וכך כתב בפתח העלון מרדכי ברויאר[1]:

"חברים!

זה שנים אחדות נדם קול עלונינו. עסוקים היינו בשלנו, וכל אחד מאתנו בשלו. תקופת היאבקות פנימית ומשבר היתה זאת לארגון... שינוי אחד התחולל בינתיים – עלונינו המתחדשים ייקראו על ידי דור חדש של מדריכים ובוגרים בארגון...

השעה היא שעת זעזוע חמור בעולם ובארץ – הקץ לשתיקה השוממה בארגוננו!"

אנו כה שמחים שבגליון הראשון המתחדש אנו יכולים גם לבשר על קץ השתיקה, אך ממקום אחר לחלוטין. לא מתוך תקופה קשה, אלא מתוך פריחה וצמיחה, מתוך גדילה והעמקה, מתוך חגיגות בסימן עזראים מאה ומעבר!

 

אנו בטוחים שגם בכם "קץ השתיקה" מעוררת התרגשות וזכרונות נעימים, ומקוום להצליח להפוך את שנת לקו פרשת מים בחיבור ושותפות איתכם ועם מעגלים עזראים נוספים.

 

חנוכה שמח, חזקו עזראים מאה ומעבר!

 

[1] לא עלה בידי לגלות מי מבני הדודים הוא הכותב... המסמך המקורי נמצא בארכיון התנועה ההולך ונבנה מחדש.

 

מה היה החודש

חודש ארגון

חודש ארגון,שתי מילים פשוטות כביכול שמסמלות כל כך הרבה - גיבוש, עשייה, יצירה, מוראלים, אווירה טובה ועוד המון..
בחודש ארגון אנחנו יוצקים גם הרבה מעבר לכל חודש רגיל שבו יש פעולה ומסר ומידי פעם קצת מעבר.. בחודש ארגון יש צביעת קירות, לילה לבן, מוראלים, כל יום בסניף, הופעות, פעולות, מתודות, נושא, סטטוסים, הרשמות וכו'
כל כך הרבה חניכים, מדריכים, בוגרים, ורכזים לוקחים חלק בכל פעילות החודש..
חלק מהנושא המרכזי של החודש הוא ההופעות שבו כל קבוצה מכינה את הריקוד במהלך החודש עם שיר המתקשר לנושא "עזראים מאה ומעבר" ומציגה אותו בהופעות. אל ההופעות מגיעים כל הבוגרים, הרכזים, ההורים, השכנים - ממש אירוע מרגש לכולם ! יש בו ריקוד אופניים, דגלנות, מצגת סיכום חודש וכ'ו החניכים ממש בונים ומצפים אל החלק של השבת במשך כל החודש.

מפגשי בוגרים

הבוגרים - חלק גדול שמנהיג תנועה שלמה.

התנועה מאמינה בשמירה על קשר עם הבוגרים ועשייה מחוברת ומשפיעה. ולכן התנועה לקחה על עצמה השנה מספר פרויקטים בשיתוף עם בוגרי התנועה.

בימים אלו אנו מקיימים סדרת מפגשים לסיעור מוחות ביחד עם בוגרי התנועה. במפגשים אלו אנו דנים בנושאים רבים הנוגעים לממשקים שבין התנועה לבוגרים. אנו מזמינים גם אותכם להצטרף למגשיים אלו, לשפיע ולקחת חלק. מעוניינים לקחת חלק?

מוזמנים ליצור קשר דרך האימייל:

100@ezra.org.il​​

לימוד הש"ס המשותף

לכבוד שנת המאה התנועה בחרה לשים דגש בפיתוח ויישום ערכי התנועה ולחתור אל המעבר.

" חברה התקרא בשם ה' ותחיה חיי קודש לצד מחויבות מלאה לעולם של מעשה …" (מתוך חזון התנועה)

מתוך רצון להגשמת החזון בחרנו בפרויקט לימוד הש"ס המהווה את הבסיס לחיי הקודש שלנו ומתוך כך לעשייה ערכית ותורנית.

אנו קוראים לכל העזראים מכל הזמנים לקחת חלק במיזם זה.

מה בתוכנית? בוחרים מסכת תלמוד בבלי/ משניות מתוך המאגר ולומדים אותה במהלך השנה הקרובה עד לסיום החגיגי.

מה זה דורש? לימוד של שעה פעם בשבוע.

מתי מתחילים? הלימוד המשותף יפתח בלילה לבן בסניפים.

מהו התוצר הסופי? בסוף הלימוד כל קבוצה/ בוגר יכתוב עמוד עם איזשהו רעיון/חידוש מתוך מה שלמדו.

 

כנסו לקישורים ובחרו את המסכת שלכם:

מסכתות תלמוד בבלי

מסכתות משניות

 

סיום הש"ס החגיגי יתקיים ביום הועידה הארצית – יד תמוז תשע"ט (17/7/19)

 

בואו קחו חלק בלימוד השס המשותף

 

פוגשים בוגרים

ראיון אישי: שלמה וסרטייל

קצת על עצמך

אני בוגר סניף עזרא מרכז, גרעין יהב, מנהל את מוזיאון ההנצחה לזכר גוש קטיף בירושלים וברוך ה' עוסק בהרבה מאוד עניינים - במשך 13 השנים האחרונות אני עסוק המון בהתנדבות ונתינה וזה נושא שמשמש כערך משמעותי עבורי. כרגע אנחנו עוסקים בעניין של י' בניסן – יום כניסת בני ישראל לארץ ישראל, יום המעבר במעברות הירדן. אנחנו מארגנים שם יום מיוחד, פרויקט שמתקיים כבר כמה שנים. התעסוקה שלי היא ביוזמות אישיות שאני משתף בהם חברים בעלי יכולות.

מהם אתגרי התנועה בשנים הקרובות?

זו בהחלט שאלה מעניינת. אני חושב שלתנועה יש מקום מאוד גדול (למרות שיש סניפים מסוימים שההבדלים בין עזרא לתנועות נוער אחרות, הוא מטושטש). ההבדל הגדול שאני רואה זה הדגל - דרך ארץ קדמה לתורה! עזרא תמיד החזיקה בדגל זה. המוטו של תנועות אחרות שאני רואה, בהחלט יפה מאוד ואני מכבד ומבין, אבל "דרך ארץ קדמה לתורה" זה בעיקר מה שחסר לנו בדור הזה. זה קצת נעלם וזה חבל לי. אם נצליח לגדל דור שיודע מהי דרך ארץ, שיכולים להתקיים במחלוקת, יכולים גם להתפלל בנוסחים שונים - אבל בדרך ארץ, נוכל להבין ולכבד אחד את השני. והנקודה היא שהתנועה ממשיכה בעניין הזה. אני לא רואה תנועה אחרת שהצליחה להרים את הכפפה הזאת.

מה המעבר שלך?

"אברהם העברי - מעבר הנהר"... על זה משה רבינו לא נכנס לא"י. למעבר יש משמעות אדירה. אנחנו חיים בדור ביניים, הדור שלי בניגוד לדור של היום ובניגוד לדור שלפני - הורי שהיו מראשוני עזרא. אבי עזב את גרמניה בשניה האחרונה, הם הגיעו לארץ ישראל והקימו את המדינה, שום דבר לא היה מובן מאליו. אם היו אומרים לאבי בזמנו שהבנים והנכדים יהיו קצינים בצה"ל הוא היה אומר שאתם הוזים.

אני שנולדתי לאחר קום המדינה, ומסתכל על הדור הנוכחי שהכל אצלו מובן מאליו הוא פשוט חי עם כפית זהב בפה, מטייל בעולם, דורש יותר ממה שאנחנו לא העזנו לדמיין. ואנחנו דור הביניים צריכים להעביר את המסר הזה - שהמדינה הזאת נבנתה בעמל כפיים וזיעה ובדמם של הורינו. את זה צריך איכשהו להנחיל לדור הבא. המעבר שלי זה רגל פה ורגל שם. מצד אחד - הכרתי את אלו שהקימו את המדינה ומצד שני את האלו שהיום צריכים להמשיך את שושלת הדורות. החזון שלי? אני עשיתי בדיקה וראיתי שבאלפיים שנים האחרונות בכל המקומות שבהם התיישבו יהודים כולם היו רוצים לחיות בדור שלנו אפילו יומיים, אנחנו נמצאים בפעמיי משיח.

אני הייתי יצואן מגוש קטיף לכל אירופה. וכשהיו באים להיפגש איתנו לקוחות, היינו עושים להם ימי כיף, סיורים בארץ, מעבר לקניה ולדברים הטכניים. הייתי לוקח אותם למקומות שבעיני חשוב שיבקרו בהם. לדוגמא, רצפת בית הכנסת בעזה (רצפת בית הכנסת הגדולה ביותר שנמצאה מהתקופה הביזנטית). ואני אומר להם שלפני הביזנטיים היו הרומאים והיוונים, מצרים, ממלוקים ועוד אימפריות שנעלמו עם הזמן, ואני שואל את הלקוחות: "איפה כל האימפריות האלה? איך יכול להיות שאנחנו נשארנו וכולם נכחדו?" וכולם היו עונים את אותה התשובה: זה לא הגיוני! ומצביעים כלפי שמיא. הלוואי שחצי מהעם שלי יידע לענות את התשובה הזאת.

שום דבר כאן לא הגיוני וצריכים להבין שמכאן נגזרת ההסתכלות שלנו על המאה הבאה. שיבת ציון מתקיימת כמעט לחלוטין! רוב היהודים נמצאים בארץ ישראל. עכשיו נשארו המחלוקות של שבטי ישראל. יעקב בירך את בניו כל אחד בברכה שמתאימה לו, לאופי שלו ולצבע שלו ואנחנו צריכים לדעת לחיות ביחד. ופה אני חוזר להתחלה אנחנו צריכים להנחיל את הדברים האלה לדור הצעיר וזאת בעצם התכלית שלנו.

למה דווקא עזרא?

האמת, כי זה מה שהיה, בחורב בתקופתי כולם הלכו לעזרא - אז גם אני הלכתי. אבל האמת היא שבמשך השנים גם אני הבנתי את השוני, והבנתי את הדגש שהוא דרך ארץ וזה הדבר שמיוחד בתנועה.

חוויה שזכורה לך במיוחד

את זורקת אותי למנהרת הזמן, 50-60 שנה אחורה. החוויות שלנו היו שהיינו כל כך מכורים לעזרא, שבערב אחרי הלימוד בישיבה היינו באים לסניף, כמעט כל יום, גם אחרי ההדרכה. היינו באים לנהל את הסניף ולחשוב איך לפתוח סניף נוסף. חוויה נוספת מיוחדת הייתה התהלוכה ביום הסניף - היינו צועדים 500 חניכים ברחובות בן יהודה יפו וקינג ג'ורג' עם מכבי אש מאחורה ומשטרה לפנים ועם ישראל עומדים בצדדים ורואים קבוצות קבוצות שהולכות ושרות. ובפורים? בכלל! מופע פורים היה ה-מופע של השנה! היה כיף כל כך להיות חניך עזראי...

להיות עזראי זה

עזראי בעיני הוא מי שממשיך את דרכו של הרש"ר הירש, שיודע מהי תורה ומהי דרך ארץ. שיודע לכבד את החברים, ההורים והתנועה ולקדם אותה הלאה. להמשיך לחנך לערכים שמהם התנועה יונקת "תורה עם דרך ארץ ישראלית".

בוגרים כותבים

עזראים מאה ומעבר

הרב קובי בורנשטיין –גרעין יש"י סניף בני ברק

חבר צוות ניהול התוכן של שנת המאה.

 

כאשר ביקשו ממני להצטרף לצוות ההיגוי לקראת שנת המאה של "עזרא" הרמתי גבה. לא רק שאני כבר מזמן לא בתנועת נוער. אלא שמתוקף נסיבות מקום מגורי, אני שמח לראות את ילדי מדריכים וחניכים בבני עקיבא ואריאל. ולכן אני כבר מתבלבל בין קומנרית למרכזת ולא זוכר מה אומרים בסוף המפקד: ה' עמכם? חזקו חברים? או בנין אריאל?

אז מה אני קשור לתנועה ? האם עזראי זה לנצח? או שמא הייתה זו רק חוויה של גיל הנעורים?

אני זוכר היטב את ההשפעות של התנועה עלי. אפילו הפעולות של המדריכה הראשונה שלי (חני דיקשטיין לבית פרוינד הי"ד) חרוטות בזיכרוני כחוויה ראשונה ההופכת אותי לילד המתחיל לחשוב על שאלות משמעויות ומהותיות. כמובן שחווית ההדרכה הייתה חוויה מכוננת בחיי. קבלת האחריות בכלל ותכנון הטיולים והמחנות בפרט. הניסיון ליצוק משמעות ותוכן בפעולות גיבוש החניכים והפיכתם לקבוצה. כל אלו היו התנסויות שעיצבו את חיי בגיל ההתבגרות.

אבל מה נותר מכך שיחבר אותי חזרה ל"עזרא"?

ובכלל מה הקשר ביני לבין מקימי העזרא. הסטודנטים הצעירים בגרמניה לפני 100 שנה. הם שם בתוך הגולה, ואני כאן בארץ ישראל, חוגג 70 שנה למדינה יהודית וחלק מעולם תורני ציוני דתי תוסס.

ובכל זאת, לא כל יום מבקשים ממך להצטרף לפרויקט של מאה שנה, אז החלטתי לבדוק את הנושא. זה לא מובן מאליו שארגון ממשיך להיות חי ופעיל מאה שנים. ולא סתם מאה שנים אלא מאה רבת תהפוכות . שנים בהם העולם כולו השתנה ועל אחת כמה וכמה העולם היהודי והדתי. אז מהו הדנ"א העזראי שאיפשר לתנועה להיות רלוונטית מאז ועד היום?

בכדי לענות על השאלה הזו, התחלנו לחזור אחורה לאורך כל ההיסטוריה של התנועה ולהפתעתי גילתי שיש די הרבה דברים דומים.

גיליתי שהעמדה העקרונית בה בחרו מייסדי העזרא רלוונטית גם אלי. הבנתי שלמרות ההבדלים, אפשר למתוח קו בסיסי בין ההכרעה של הרב הירש, השידרוג של הרב ברוייאר והקומה המוארת של הרב קוק.

לפני מאה שנה, בעידן בו נפרצו חומות הגטו, החליטו תלמידי הרב הירש שהם לא מוותרים על עמוד השדרה התורני שלהם, אבל גם לא מסתגרים בפני המרחבים של העולם המודרני. בהמשך, האתגר הציוני הציב בפני חברי התנועה מורכבות גדולה יותר ובכל זאת הם הצליחו לסלול לעצמם דרך ייחודית משלהם בהשתלבות במפעל הציוני. בתקופת של ההתיישבות ביש"ע, הצטרפו פעילי התנועה אל הגל הגדול של הציונות הדתית והיו חלק בלתי נפרד מכלל התהליכים שעברו עליה. (זו הזדמנות לתקן עוול היסטורי, כי איכשהו נשמט מהזיכרון הקולקטיבי שההתנחלות הראשונה בבנימין, היא מבוא חורון שקמה ע"י גרעין התיישבות של העזרא). בשנים האחרונות בהן צפה שאלת הזהות התורנית בתוך המצב הפוסט מודרני, שב ועולה הדגם הייחודי של העזראים אשר מציבים לעצמם רף גבוה מתוך דרך ייחודית של תורה עם דרך ארץ ישראלית.

עזראים ועזראיות אשר ממשיכים לבחור בדרך המורכבת המחפשת את החיבור בין האותנטיות האישית לבין היכולת לחיות חיים מלאי קדושה של תורה ומצוות. עזראים ועזראיות המבקשים לפתח את מלוא העוצמות של כוחות הנפש הנטועות בליבם, כמו שהם מצפים שהתורה תופיע באופן שהיא אכן תאיר לפניהם את מרחבי החיים, הם יחפשו לעשות זאת בכלכלה ובתיאטרון, בצלילי המוזיקה או בשדות הטכנולוגיה המודרנית, גם על גבעה בישוב חדש וגם בעולם העסקים הבינלאומי של הכפר הגלובלי.

והם לא יסתפקו בדיבורים ובסיסמאות, אלא הם ישאפו לחיות את המציאות המאתגרת והמבורכת הזו מתוך הפריה הדדית הנובעת מחיבור אורגאני של בורא כל העולמות. הם יסללו דרך, אשר אולי עדין לא מתאימה לרבים, אבל היא תורמת תרומה חיונית לעם כולו.

כך תוכל התנועה להמשיך לפרוח כמו שושנה, היודעת לחבר את הגוונים השונים שבה לפריחה מרהיבה.

זהו אכן יעד מורכב, אבל מי שכבר צבר מאה שנים של פילוס דרכים ויציקת תכנים ישנים בהופעות חדשות הוא זה שיכול לחלום אל המעבר.

והמעיין האיתן שכבר זורם מאה שנה רק יגביר את עוצמתו וינבע בעוד ועוד נחלים חדשים

ומכל עבר תפרוץ הקריאה - עזראים מאה ומעבר

חזקו חברים!

 

כתבו עלינו בערוץ שבע

הרשמו לעלון שלנו

בואו ועזרו לנו להגיע לעוד בוגרים 

חפשו אותנו בדף הפייסבוק של התנועה

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.