התנועה, כתנועה מיישבת של פועלי אגודת ישראל, ייסדה מספר יישובים בארץ ישראל
חפץ חיים
הקיבוץ שוכן באזור המועצה האזורית נחל שורק כ- 2 ק"מ מדרום מזרח לגדרה. הקיבוץ הוקם בארץ ב25 באפריל 1944, כאשר חברי הגרעין החלוצי של העזרא ביקשו לקיים את המצוות התלויות בארץ ככתבן וכלשונן בהתאם להנחיות של החזון איש. השם "חפץ חיים" ניתן לזכרו של הרב ישראל מאיר הכהן, בעל ה"חפץ חיים", שנפטר ביום בו הוקם גרעין הקיבוץ הראשוני בכפר סבא. אישיותו צנועה, אורח חייו הפשוט ובקיאותו המדהימה בתורה ובגמילות החסדים הפכוהו לדמות מופת עוד בדורו.
בקיבוץ פועלת "מדרשת הארץ ומצוותיה" העוסקת בלימוד המצוות התלויות בארץ, המכון לחקר החקלאות על פי ההלכה, פארק המים – "חפץ חיים", אולם אירועים – "גן עצי הזית" , אולפנת "צביה", בית הארחה ועוד.
יסודות
מושב עובדים שיתופי הנמצא כ-5 ק"מ ממזרח לגדרה בתחומי מועצה אזורית נחל שורק. היישוב הוקם בשנת 1946 על ידי פליטי שואה וחברי תנועת פועלי אגודת ישראל בתור גרעין התיישבותי של עזרא שנקרא קבוצת" נתיבה". למעשה, עלו חברי קבוצת "נתיבה" לקרקע, רק במהלך מלחמת העצמאות בשנת 1948, על מנת להוות נקודת שליטה על דרך בורמה ושמו המלא של הקיבוץ הוא "קיבוץ יסודות שעל ידי קבוצת נתיבה". בשנים הראשונות להיווסדו תיפקד יסודות כקיבוץ, אך לאחר שנים ספורות הוא הפך למושב שיתופי.
כיום במושב פועלים תלמוד תורה, חיידר לבנים, ישיבה קטנה לצעירים ובית ספר 'בית יעקב' המשמש כבית ספר יסודי אזורי לבנות יישובי הסביבה. בשנת ה´תשס"ח נפתחה במושב ישיבה גדולה "משכנות הרועים".
שעלבים
הקיבוץ הוקם בשנת 1950 ושוכן דרומית מזרחית לרמלה כ- 3 ק"מ ממזרח למשמר איילון. מייסדיו של הקיבוץ, חניכי תנועת "עזרא" חברי גרעין "שלהבת". הקיבוץ נקרא כך בעקבות שמה של שעלבים שבספר שופטים: "ויואל האמרי לשבת בהר חרס שבאיילון ובשעלבים ותכבד יד בית יוסף ויהיו למס".
בתחומו של הקיבוץ נמצאת ישיבת ההסדר והישיבה הגבוהה "שעלבים" ישיבה תיכונית לבנים ואולפנא לבנות. בחצר הקיבוץ נמצאת אנדרטה עליה כתובים דברי הנביא עמוס: ,"הנה ימים באים נאם ה´ ונגש חורש בקצר ודרך ענבים במשך הזרע והטיפו ההרים עסיס וכל הגבעות תתמוגגנה ושבתי את שבות עמי ישראל…". האנדרטה הוקמה על ידי חברי גרעין שלהבת בו היה חבר משה גרוס (ג´ויס) הי"ד שנהרג בתאונה מחרידה בעת עבודתו בעמק אילון בעת שירותו הצבאי כנחלאי בשעלבים באייר תשכ"ח.
מבוא מודיעים
מושב עובדים שיתופי זה הוקם בשנת 1964 כ- 7 ק"מ ממזרח לעיר לוד, ליד יער בן שמן. בתחילת דרכו הוקם על ידי חניכי הנח"ל כקיבוץ, אך חבריו עזבו את המקום ויצאו להקים את היישוב מבוא חורון. במקומם הגיעו עולים מארצות הברית שהקימו את המושב. שמו של המקום הוא סמלי בעקבות שמה של עיר בית חשמונאי מודיעים. בשנת 1984 הוחלפה המילה "מבוא" במילה "מאור" לציון שמו של הרב מאיר משינוב, ממנהיגי פועלי אגודת ישראל.
מבוא חורון
מושב עובדים שיתופי שהוקם על ידי גרעין הנח"ל שיצא ממאור מודיעים. היישוב ממוקם כ- 10 ק"מ מצפון מערב לירושלים ונקרא על שמה של בית חורון שבתנ"ך. היישוב הוקם על אדמות הכפר הערבי בית נובא שננטש וחלק מהחוקרים זיהו בו את נוב המקראית, עיר הכהנים, בה נלחם דוד עם הפלשתים וגבר עליהם בשלוש מערכות כפי המוזכר בספר שמואל ב´ כ"א.
נחליאל
ישוב השוכן כ- 9 ק"מ צפונית מערבית לרמאללה הוקם לראשונה על ידי חברי גרעין הנח"ל "נחליאל" שהיו תושבי הארץ. שמו של היישוב נבחר על שם ספרו של הרב ד"ר יצחק ברויאר "נחליאל" ממנהיגי היהדות החרדית. גם היום התנועה מאפיינת את עצמה בתמיכה מובהקת בבנייה בארץ ישראל, תוך שימת דגש חזק על הבנייה הרוחנית שיש ליצור בקרב האוכלוסייה.
אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.
מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.
על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על "אני מסכים", אתה מסכים לשימוש בעוגיות.